Angol Szótár Vendéglátósoknak

Általános Kifejezések

 

Éhes vagyok.

I am hungry.

 

Szeretnék enni/inni valamit.

I would like eating/drinking something.

 

Nem ennénk/innánk valamit?

What about having something to eat/drink?

 

Tudna nekem ajánlani egy jó éttermet?

Could you recommend a goog restaurant?

 

egy önkiszolgáló büfét,

a snack bar,

 

egy vendéglőt

a café,

 

egy teázót,

a tea-shop

 

egy cukrázdát,

a cake-shop

 

egy tejvendéglőt,

a milkbar,

 

egy kocsmát,

a pub,

 

Szeretnék...

I would like to have...

 

 

reggelizni,

breakfast,

 

ebédelni,

lunch,

 

vacsorázni,

supper/dinner

 

falatozni,

a snack,

 

inni valamit,

a drink,

Angol étkezési szokások

FORRÁS:http://www.tutitippek.hu/blog/angol-etkezesi-szokasok.php

június 23, 2012  
kategória Kultúra

Az angol étkezés eltér az Európaitól. A főétkezés a vacsora, míg ebédre csupán egy szendvicset kapnak be. A magyar médiában sok helytelen információt lehet olvasni az angol étkezési szokásokról, ennek oka a szavak eltérő alkalmazása a különböző társadalmi rétegekben, amely nehezen kiismerhető külföldiek számára..

 

Dinner, lunch vagy tea?

Az egyik legzavaróbb a “dinner” és “tea” kifejezések jelentése. A 18. századig a briteknél is az ebéd volt főétkezés, amit “dinner“-nek hívtak. Később a dinner egy késő esti, formális étkezéssé vált – elsősorban az arisztokrácia, majd a feltörekvő középosztály körében. A hétköznapi, családi (meleg) vacsora a supper lett, az ebéd lunch. A munkásosztály körében azonban az ebéd megmaradt “dinner” (még akkor is, ha nem főtt ételt fogyasztanak), a vacsora pedig “tea” lett, amely a “high tea” kifejezésből származik. A high tea és low tea kifejezések arra utalnak, hogy milyen asztalnál történt az étkezés. A high-tea eredetileg étkező asztal mellett fogyasztott, kora esti (17-19 óra) étkezésre vonatkozott – elsősorban a fizikai munkások vacsoráját jelentette, amit teával tálaltak. A low-tea az afternoon tea (azaz délutáni tea) másik neve, amit 16 órakor fogyasztatott először az arisztokrácia, később a középosztály – alacsony asztal mellett. A délutáni tea valójában egy teával kísért uzsonna volt, amit  később supper vagy dinner követett (20 óra körül). Egy külföldi számára mindez nagyon zavaró lehet, hiszen az ebéd lehet dinner, lunch vagy brunch – a vacsora dinner, tea vagy supper. A megfelelő kifejezés használata vidéktől, társadalmi rétegtől és étkezési szituációtól függ. (Érdemes tudni, hogy Angliában a mai napig bizonyos kifejezések használata elárulja az emberek társadalmi hátterét – amit még nehezebben lehet elhagyni, mint egy akcentust).

 

Teázás

A magyarországon elterjedt “ötórai tea” koncepciója valójában nem létezik. A hagyományos angol délutáni teázás 4 órakor történt – manapság 3-4 körül zajlik. A délutáni teázás valójában egy uzsonnát jelentett az arisztokrácia számára, akik később vacsoráztak, mint a fizikai munkások, így délután muszáj volt valamivel az éhségüket csillapítani. A második világháború után azonban ez az étkezés egyre inkább a háttérbe szorult. Bár a teázás megmaradt, manapság a teaszendvicseket és süteményeket 1-2 db keksz helyettesíti. A hagyományos délutáni teázás szállodák, teázók specialitása, illetve népszerű vendégváró alkalom délutáni zsúrok tartására, baráti-rokoni összejövetelekre (lásd angol teaparti).  Ennek ellenéra az angol tea a britek legfontosabb itala – napi 3-5 bögrét fogyasztanak. Többet az angol teázás szokásairól>>

 

Angol étkezési szokások

  • Angol reggeli - a hétköznapi reggeli manapság gabonapehely, zabkása vagy lekváros toast, de a hagyományos angol reggeli egy kiadós, meleg étel, amely estig telítettségérzetet biztosít. A “Full English Breakfast” alap összetevői: bacon szalonna, tojás (tükör tojás vagy rántotta), sült paradicsom és gomba, grillkolbász, pirítós és paradicsomos bab. Természetesen angol tea kíséri. Ezt a hagyományos verziót az angolok általában hétvégén fogyasztják brunch-ként, de világszerte nagyon népszerű szállodai reggeliként. Angol reggeli>>
  • Brunch - a “lunch” és” breakfast” kifejezések egyesítése, amely egy késői, kiadós reggelit vagy korai, laza ebédet jelent. Különösen népszerű hétvégeken, leginkább szombaton. Általában meleg ételről van szó, amit könnyen és gyorsan lehet elkészíteni – pl omlett, sonkás és szalonnás saláták, vagy steak, füstölt lazac. Brunch receptek>>
  • Lunch - a hétköznapi ebéd a legtöbb angol számára egy szendvics, különösen népszerű a háromszög alakzatú toast kenyérből készített előcsomagolt szendvics. Angliaszerte mindenfele található szendvics büfé, de élelmiszerboltokban, illatszerboltokban és kávézókban is rengeteg verzió kapható. Szendvics receptek>>
  • Sunday Lunch - külön megemlítést érdemel a vasárnapi ebéd, más néven a Sunday Roast, amelyet általában egy kollektív étkezés során fogyasztanak. Különösen népszerű ilyenkor egy pub-ban összejönni barátokkal, rokonokkal, vagy meghívni őket vendégségbe. Az ebéd fókuszpontja a roast meat (ez lehet  sült csirke, sertéssült, báránysült vagy marhasült), amit párolt zöldségekkel, tepsiben sült burgonyával és a sült hús szaftjából készült mártással (gravy) tálalnak. Minden húst annak megfelelő szósz is kíséri – pl marhasült-tormaszósz & angol mustár; sertéssült- almaszósz & mustár; báránysült-mentaszósz, áfonyaszósz (vagy zselé). Világhírű a roast beef, amelynek nélkülözhetetlen kísérője a Yorkshire pudding. Az ebédet általában egy “pudding” zárja, amely angolul desszertet jelent. Legnépszerűbb a crumbleünnepi alklalmakon a trifle.
  • Supper - a polgári osztályok hétköznapi vacsorája (amit az alsóbb rétegek tea-nek eveznek). Általában egy gyors és egyszerű, de meleg ételről van szó. Népszerű a steak, pie, sült kolbász, házilag készített hamburger vagy a pörkölthöz hasonló stew. Az angolok nagyon nyitottak a nemzetközi gasztronómiák iránt, különös közkedveltek az india, kínai és thai ételek. A legtöbb angol ezeket konyhakészen vagy félkészen vásárolja – amit csupán a mikróban felmelegítenek. Továbbá vacsorára gyakori a gyorsétkezdéből rendelt étel – legnépszerűbb a fish & chips, hamburger, pizza és kebab, továbbá ázsiai, mexikói, görög, török gyorsételek.
  • Dinner - a polgári osztályok számára egy többfogásos étkezést jelent, amely elsősorban vendégségben történik (dinner party). Ez lehet formális vagy laza – ilyenkor a háziasszonyok általában kitesznek magukért, de továbbra is az egyszerűség és fúzió a tálalt ételek jellemzője.
  • BBQ - nyáron a briteknél is nagyon népszerű a grillezés, különösen egy hétvégi kerti-parti keretében. Grillezés>>
  • Picnic - városi parkok, vidéki szabadterek, közösségi kertek az angolok büszkesége, ahol nyáron előszeretettel kedvelnek piknik keretében barátokkal, családtagokkal összejönni. Továbbá szabadtéri  programok, sport rendezvények (pl Wimbledoni tennisz), kirándulások fókuszpontja egy remekül összeállított piknik. Piknik tippek>>
  • Christmas Lunch –  az év legfontosabb étkezése. Hagyományosan libasült került az asztalra, manapság népszerűbb a sült pulyka, amit hagyományos szószok, köretek kísérnek. Az ebédet a Christmas pudding és Mince pie zárja.

Angol ételek

Az alábbi cikkekben további információt és recepteket lehet majd a következő hetekben találni a hagyományos és modern angol ételekről:

 

S Z A V A K

Ebédlő - Konyha




abrosz tablecloth
asztal tablecloth
befőttes üveg jar
bögre mug
csésze cup
csészealj saucer
ebédlő dining room
edény dish
edények crockery
éles sharp
evőeszközök cutlery
fazék pot
felszerelés equipment


fözőlap hotplate
fritőz deep fryer
gáztűzhely gas cooker
húsdaráló mincer
hűtőszekrény fridge
kamra pantry
kanál spoon
kancsó jug
kávédaráló coffee grinder
kávéskészlet coffee set
kenyérpirító toaster
kerek asztal round table
kés knife
kistányér dessert plate
konyha kitchen
konyhai eszközök kitchen utensils
konyharuha tea towel
konyhaszekrény cupboard
konzervnyitó tin opener
kukta pressure cooker
lábas pan
lapos tányér dinner plate
mély tányér soup plate
mélyhűtő freezer
mérleg scales /szkeilz/
merőkanál ladle /leidl/
mosogató sink
mosogatógép dishwasher
mosogatórongy dishcloth
nyeles lábas saucepan /szószpen/
nyújtódeszka pasteboard /peisztbórd/
nyújtófa rolling pin
olajsütő deep fryer
pohár glass
porcelán china /tsajnö/
reszelő grater /greitör/
robotgép food processor
serpenyő frying pan
sütő oven
szalvéta napkin
szék chair
szemetes waste bin
szűrő colander /kalendör/
tál bowl
tálca tray
tányér plate
teáskanna (tálalásra) teapot
teáskanna (vízforralásra) kettle
teáskészlet tea set
tepsi baking dish
tompa blunt
turmixgép blender
tűzálló edény ovenware /ovenweö/
tűzhely cooker
vágódeszka cuttin board
villa fork
villanytűzhely electric cooker

H Ú S O K

beef                marha

pork              sertés

chicken         csirke

bacon            szalonna

ham               sonka

lamb             bárány

liver              máj

kidneys       vese

turkey         pulyka

duck             kacsa

sausages      virsli

cooked meat           főtt hús

salami                       szalámi

pork pie                   sertés pite

sausage rolls          virslis tekercs

paté                           pástétom

 

GYÜMÖLCSÖK

apple           alma

orange          narancs

banana         banán

pear              körte

peach            barack

lemon           citrom

lime              zöldcitrom

plum             szilva

melon           dinnye

grape             szőlő

mango          mangó

kiwi fruit     kiwi

apricot          sárgabarack

pineapple    ananász

blackberry  szeder

blackcurrant          feketeribizli

redcurrant  ribizli

blueberry    fekete áfonya

strawberry eper

raspberry    málna

gooseberry egres

rhubarb       rebarbara

 

HALAK

cod                 tőkehal

haddock       foltos tőkehal

plaice             lepényhal

tuna               tonhal

salmon         lazac

trout              pisztráng

mackerel      makréla

herring         hering

sardine         szardínia

pilchard       szardínia

sole               nyelvhal

anchovy       ajóka

kipper           füstölt hering

smoked salmon     füstölt lazac

 

ZÖLDSÉGEK

tomato          paradicsom

avocado       avokádó

pepper         paprika

turnip           fehérrépa

potato           krumpli

peas               borsó

carrot           répa

onion           hagyma

celery            zeller

cabbage        káposzta

broccoli        brokkoli

cauliflower  karfiol

Brussels sprouts  kelbimbó

broad beans           disznóbab

runner beans         törökbab

French beans         zöldbab

leek                           póréhagyma

courgette               cukkini

aubergine             padlizsán

sweetcorn            kukorica

lettuce                   saláta

spring onion           újhagyma

 

TEJTERMÉKEK

milk                                       tej

full-fat milk                         teljes tej

semi-skimmed milk         félzsíros tej

skimmed milk                    sovány tej

eggs                                        tojások

butter                                    vaj

margarine                           margarin

cream                                   tejszín

sour cream                         tejföl

cheese                                  sajt

goats cheese                      kecskesajt

yoghurt                               joghurt

mushroom                        gomba

cucumber                          uborka

 

KENYÉR – PÉKSÜTEMÉNYEK

white bread            fehér kenyér

brown bread          barna kenyér

bread rolls              zsömlék

baguette                  francia kenyér

loaf                           cipó

sliced loaf              szeletelt kenyér

pitta bread            pitta kenyér

plain flour             sima liszt

 

FŰSZEREK

sage                zsálya

thyme            kakukkfű

rosemary     rozmaring

parsley         petrezselyem

dill                  kapor

basil               bazsalikom

chives            snidling

coriander     koriander

ITALOK        -ÜDÍTŐK

fruit juice

gyümölcslé

orange juice

narancslé

pineapple juice

ananászlé

tomato juice

paradicsomlé

lemonade

limonádé

cola / coke

kóla

squash

szörp

orange squash

narancsszörp

lime cordial

zöldcitromszörp

iced tea

jeges tea

milkshake

tejturmix

 

water

víz

still water

szénsavmentes víz

sparkling water

szénsavas víz

mineral water

ásványvíz

tap water

csapvíz

 

SZESZES ITALOK

beer

sör

lager

világos sör

ale

világos sör

stout

testes sör

wine

bor

red wine

vörösbor

white wine

fehérbor

rosé

rosé

whisky / whiskey

whisky

rum

rum

gin

gin

brandy

konyak

liqueur

likőr

vodka

vodka

cider

almabor

sparkling wine

habzóbor

champagne

pezsgő

bitter

keserű / gyomorkeserű

shandy

limonádés sör

Buck's Fizz

narancslés pezsgő

Ételelkészítési módok

átsűlt

well-done

csípős

hot

csőben sült

au gratin /ou greten/

édes

sweet

főtt

boiled

fritőzben sütött

deep fried

füstölt

smoked

lassan főzött

cooked

nyers

raw

olajban/zsirban sütött

fried

omlós

tender

párolt

steamed

pirított

toasted

puha

soft-boiled

rágós

tough /taf/

roston sütött

grilled

sovány

lean /lín/

sült (olajban)

baked

sült

roasted

szaftos

juicy /dzsúszi/

töltött

stuffed

Ételek - Kiejtéssel

Anglia gasztronómiája

 

www.visitbritain.com


Az angolok étkezési szokásaira, leginkább a fiatalabb korosztályra egyre jellemzőbb a gyorséttermi és a már előre elkészített ételek fogyasztása. A legkedveltebb ilyesféle étel a fish and chips. Hasonlóan az USA-hoz itt is rengeteg túlsúlyos emberrel találkozhatunk ezek következményeképpen. Az angol konyha leginkább bárányt és marhát dolgoz fel. Sütésnél az “angolosan” átsült húsok a jellemzőek, mely nem éppen megszokottak a számunkra. Ilyen például a beef steak, ami egy vastag marhahús szelet, ami igen gyakori vasárnapi ebéd Nagy-Britanniában. A húsételekhez leginkább burgonyát fogyasztanak. Igen sok halétellel találkozhatunk az éttermek étlapjain. Sokban gazdagodott az angol konyha az utóbbi évtizedekben a bevándorlóknak köszönhetően. Rengeteg új íz és étel jelent meg, valamint megnőtt a rizsfogyasztás mértéke is.

Nagyon fontos megemlíteni a briteknél az italfogyasztást. A klasszikus délutáni teázás egyre inkább megy ki a divatból, és inkább csak az elitebb réteg folytatja ezt a hagyományt. A britek igen jelentős sörfogyasztók, a leghíresebb söröket Észak-Írországban állítják elő. Ezek leginkább barna sörök, amik igen ízletesek. Skóciában elsősorban Glasgowban állítanak elő sört. A harmadik fontos ital a whisky. Invernessben és Glasgowban készítik a legjobb italokat, melyek az Ír whiskykkel vetélkednek.


Az angol konyháról megoszlanak a vélemények. Elsősorban a franciák tesznek csípős megjegyzéseket e témában. Francia eredetű az a mondás is, miszerint “Angliában vannak a világ legjobb élelmiszerei, amíg nem kerülnek a konyhába.” Az eredeti angol konyha készítésmódjai valóban egyszerűek. Alapjában véve szeretik a kiadós, testes, jó minőségű húsokat, jóízű halakat, laktató lepényeket, pudingokat, mégsem élnek fenntartás nélkül az asztal örömeivel.


Az angolok azonban állítják hogy konyhájuk igen is különleges a maga nemében, hiszen ételeikre nagy hatással volt a francia konyha és az akkor még brit gyarmatnak számító India, ahonnan sok fűszer, fűszerkeverék honosodott meg.


Tény, hogy Európa sok gasztronómiai különlegességet köszönhet Angliának. Ezek közé tartoznak a szendvicskészítés, amellyel – egy sakk játszma nagy sietségében – Sandwich gróf próbálkozott meg először, az eredmény jól ismert, vagy a tea kultúra – melynek európai útja, a XVII. századi Angliából indult el, de ide sorolhatjuk a különböző pudingok, a pie-ok megszületését is.


Az angoloknál kialakult egy sajátságos étkezési rend, mely a fogalommá vált “angol-reggelivel” indul. Gyümölcslével kezdenek, melyet a porridge (zabkása; ejtsd: poridzs) követ – vagy inkább követett. Napjainkban már inkább a divatosabb és talán egészségesebb müzlit választják. Majd a pirítós következik, melyet vajjal, mézzel, dzsemmel kennek meg, ki-ki a maga ízlése szerint. A legkedveltebb dzsem a marmalade (egyfajta narancsdzsem), de asztalra kerül még eper- és sárgabarackdzsem is. Világszerte ismert reggelijük a sültsonka tojással – ham&eggs, illetve a húsos sültszalonna tojással – bacon&eggs. Reggeli után jön az elmaradhatatlan fekete tea, amelyet tejjel, tejszínnel vagy önmagában, de semmiképpen sem cukorral fogyasztanak. Érdekes, hogy míg Angliában már 1652-ben voltak kávéházak, a reggelt mégsem kávéval indítják.


Az ebédet rendszerint az iskolában, munkahelyen fogyasztják, ami általában szendvicsből, könnyű levesekből, vagy kalóriaszegény salátákból áll. Leveseik főleg csirke- és marhahúsból készülnek, legismertebb levesük mégis az ír ürügulyás. Ezt követi a mindennapi, szigorúan betartott ötórai tea, melyhez kísérőként kekszet, kétszersültet fogyasztanak.

Az angoloknál – a tradícióhoz, konzervativizmushoz híven – a vacsora számít a nap legfontosabb étkezésének. Néhol még ma is hódolnak ama régi szokásnak, miszerint a sülteket egészben teszik az asztalra, majd a családfőre bízzák, hogy felszeletelje azt. Ki gondolná, hogy ebből alakult ki az elegáns felszolgálási (angol felszolgálás) mód.


A hal- és rákételek mellett birkát, baromfi- és marhahúst fogyasztanak leggyakrabban, mely utóbbit ki kell emelnünk, mint a jólét szimbólumát. (Az utóbbi időben a kergemarha-kór eredményeképpen csökkent a népszerűsége.) Ennek számos elkészítési módját ismerik. A legkedveltebb a sültbélszín, amúgy “angolosan” (rare), azaz véresen vagy félig átsütve. Ehhez kísérőként barna mártást, valamint vízben főtt zöldségeket adnak, melyek tetejére tálaláskor egy kis vajat tesznek.

A sülteken kívül igen közkedvelt még a yorki sonka, a gesztenyés pulyka, a vadhús, ezeket mind-mind különféle mártással tálalják. A legismertebb mártások közé tartoznak a Cumberland-, a menta-, az alma- és egresmártás, valamint a nálunk is jól ismert Worcester-szósz.

Anglia legnépszerűbb gyors étele a fish&chips (hal hasábburgonyával). Először a XIX. század végén jelent meg a szigetországban, és hódit mind a mai napig.

Említésre méltó még a szintén XVII. században Angliában elterjedt pie (pite, lepény), amely ízlés szerint tölthető zöldségekkel, csirkehússal, tojással, de cseresznyével, almával és egyéb gyümölcsökkel is. Másik kedvelt desszertjük a puding, melynek számos változata ismert, a legismertebb mégis a karácsonyi puding, melyet 4-6 héttel az ünnepek előtt kezdenek készíteni.

Az italok közül legkedveltebbek a whisky, a gin és a vodka. Miután Angliában nem terem meg a szőlő, így kénytelenek a bort importálni, melyek közül a francia és a német borokat, ezen belül a vörösborokat részesítik előnyben. Az angolok nagy sörivók, de a hazai sörökkel szemben (gyömbérsör, burton) inkább az import söröket kedvelik.

Végezetül szólnunk kell még a Marmite-ról, ami nélkül igazi angol nem is utazik sehová. Ez egy keserű, fekete színű mártásszerűség (állagában hasonlít a mogyorókrémre). Íze, a sűrített Unicum-hoz hasonlítható. Csak igazi ínyenceknek ajánljuk!

Angliában együnk angol módon! Könnyen megtaláljuk a városban
mindenhol felbukkanó szendvicsbárokat, mint pl.Benji ‘s, ha csak gyorsan
és olcsón szeretnénk harapni valamit. 

“Breakfast All Day!” Nem szabad
addig Londonból hazamenni, amíg nem ettünk egy igazán ki adós
hagyományos angol reggelit, függetlenül a napszaktól. A legtöbb pubban
pedig kipróbálhatjuk az igencsak népszerű “fish ‘n ‘chips “–et, illetve
egy finom “roast dinner “-t.
A pubok reggeltől este 11-ig tartanak nyitva, az utolsó körre felhívást egy kolomppal jelzik.